Jun
17

Konkurs eller inte konkurs?

skriven av: ailas  kl:10:50, 2011

sommarang

En alldeles ny dag, låt vara att gatorna var våta på morgonen. Men det var då, nu är de nästan torra igen och för bara någon minut sedan blinkade solen till. Bara en blinkning, men den finns i alla fall kvar. :)

Jag tycker om att titta på bilden ovan. Den speglar på olika sätt vår tillvaro i världen, men jag lämnar fritt fram för tolkningar…

För nyhetsflödet handlar idag mycket om skakiga Grekland och skickar elaka ilningar i form av osäkerhet i ekonomin till hela Europa, även till Sverige. Tunga politiska namn som Angela Merkel och Nicolas Sarkozy ska slå ihop sina kloka huvuden för att se vad som kan göras. Så har också deras länder starka intressen i sak, då de står för merparten av de lån som Grekland har till EU.

Skuldtyngda Grekland, som klart levt över sina tillgångar, i sin tur möblerar om i regeringen medan tiotusentals människor demonstrerar mot nedskärningar. För det är de stora massorna som måste betala. Men nu kanske det inte ens räcker med ett stålbad, utan nu måste grekerna skuras in på bara skinnet?

Konkurs eller icke konkurs? En mycket tuff fråga!

Diverse experter uttalar sig, men vem av dem har rätt? Vår finansminister tigerekonomen Anders Borg har bekymrade rynkor i pannan.

- Mycket, mycket besvärligt, men att köra in Grekland i en bergvägg kommer inte att hjälpa någon, menade han.

Där har han onekligen en poäng!

Själv hoppas jag att många turister väljer Grekland, om de nu ändå ska åka utomlands. Läget verkar stabilt på turistorterna och nog borde en ökad turistström hjälpa upp situationen åtminstone för några.

EU-bygget svajar alltså betänkligt… men var det så mycket annat att vänta? Hur stor är egentligen kärleken och solidariteten i konstellationen? För det finns flera skakiga länder som darrar i kulisserna. Bara så att vi vet…

Nu tittar solen fram igen! Jag lämnar de skakiga just nu, men hoppas på bästa möjliga lösning, för allas bästa.

Media: DN 2 3 SvD GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , I

13 Svar på “Konkurs eller inte konkurs?”

 1. Ingrid sade:

  Även här på ön finns det ett visst hopp om sol, men ännu är den dold bakom molnen.

  Jag undrar hur det fungerar om nu till exempel Grekland skulle gå i konkurs? Vem blir konkursförvaltare och vem ska driva landet vidare? Det är ju inte vilken liten firma som helst!

  Kram Ingrid

 2. ailas sade:

  Ingrid: Precis när jag kom ut så försvann solen och nu seglar hotfulla moln över oss här.
  Jag har programmet klart för eftermiddagen och hoppas på uppehåll. Men jag klagar inte på något sätt, gillar när det är lite svalare.
  Inget lätt läge i Grekland, men det första borde vara att deras egna politiker skulle samarbeta! I besvärliga lägen krävs det handlingskraft och enighet, annars blir det bara kaos och söndring i ännu större omfattning.
  Gissningsvis kommer nästa etapp av det utlovade lånet att betalas ut, men det krävs nog mer än så!
  Kram och fortsatt trevlig fredag!

 3. Znogge sade:

  Med tanke på att läget varit ostabilt i Egypten har turisttillströmningen visst ökat med 10 % till Grekland. Alltid ett steg i rätt riktning. Sedan får de nog se över sin pensionsålder…

 4. Lotta sade:

  Nu tittar solen fram igen så för förhoppningsvis blir det en fin jobbnatt för mig. Jag hörde på radion att det är många från Sverige som väljer Grekland som turistort. Det hade till och med ökat från föregående år.

  Jag håller mig till Öland just nu…men vem vet till hösten så kanske det blir en tripp.
  Hoppas du får en fin kväll

 5. Lotta sade:

  Här hoppade kommentaren iväg utan fredagskramen :-)

 6. ailas sade:

  Znogge: Ja, det är nog en hel del som bör ses över i Grekland. De har en ganska hög medellivslängd, så nog borde pensionsåldern höjas en aning i detta läge. Fast ja… en massa unga där är visst utan arbete. Finns det arbetstillfällen?

 7. ailas sade:

  Lotta: Blir ingen utlandsresa här heller under sommaren, det är finast här.
  Hösten är en annan sak, då får jag se.
  Öland gillar jag också! Lyckliga du som får vara där.
  Trevlig jobbnatt önskar jag dig! Själv kom jag precis hem.
  Kram

 8. Agneta sade:

  God kväll på dig lilla häxvännen!

  Ja du, EU är EN sak men varje land får väl sköta sin ekonomi och inte leva över sina tillgångar. Hårda ord kanske, men ett land som går i konkurs har väl för sjutton slösat?Den egna regeringen ska lösa problemen så gott det nu går. Att låna o låna o låna….var ska det sluta?
  Både Portugal och Spanien ligger riktigt illa till och Belgien ska vi inte tala om. Rena rama snurren där med.
  Men EU är väl inte tänkt att vara någon kossa? Mjölkas på pengar tills vi alla är konkursmässiga.

  Pensionsåldern i länderna runt medelhavet har ju alltid varit betydligt lägre än hos oss, t.ex. Mamma och hela den generationen jobbade till 67 om inte mer och med kanske 1 eller 2 veckors semester, då har vi kunnat bygga upp vårt land. Men att gå vid 58-62….är ju vansinne. Sedan måste vi alla bita i det sura äpplet när det går åt skogen. Så det hjälper föga att demonstrera när kassan är tom! Borde väl alla begripa. Nä, kavla upp ärmarna och gneta på, till 65 i alla fall som de flesta andra.

  Sedan har jag alltid haft en känsla av att många länder som sökt/söker medlemsskap har lite dålig ekonomi och tror att EU är någon trollkonstnär som ska lösa problemen.

  Himla tur att vi inte sa ja till EMU för där ligger en stor del av problemet också.

  Samarbete inom landet, är dagens klokord ;-)
  Inte sjutton kunde väl någon vettig människa tro att nord o sydeuropa skulle kunna samsas? Så vitt skilda kulturer måste till slut lämna sprickor..

  På hemmaplan händer det saker.
  Så ska då Måddan bytas ut och vem som blir ny partiledare återstår att se, men det lär väl bli någon slipsbärare. Först Mona och nu Maud. Att vara kvinna och partiledare verkar inte gå hem bland gubbsen…
  Ack ja, det är inte lätt det här med politik och inte är jag så särskilt insatt i just Grekland, men åsikter får vi ju ha, som tur är :-)
  Varma kramar!

 9. ailas sade:

  Agneta: Hej häxinnan!
  Jag har alltid varit tveksam till EU och menar att man hade kunnat samarbeta utan hela den där byråkratin och galenskapen som pågått och så alla dessa aktioner! Vet inte heller om det på sikt är något vettigt och då tänker jag inte enbart på ekonomin.

  Men nu är det Grekland, Spanien, Portugal… Irland också. Belgiens skulder och hur är det i Italien? Blir lätt yr bara jag tänker på eländet. Men visst bör varje land ta hand om sin egen ekonomi. Finns det inga pengar, går det väl inte att pensionera folk hur tidigt som helst, så sant. Sedan sägs ex Grekland ha alldeles för många anställda inom vissa funktioner, samtidigt som det ändå finns en enorm ungdomsarbetslöshet… och folk måste ha försörjning. Den där balansen är allt svår, den!

  Jag som har varit så trött på blockpolitiken här hemma blir vansinnig på situationen med stridande politiker i Grekland. De måste lösa problemen och då får de f*nimig samarbeta!

  Vi får se vem som kommer efter Maudan. Det talas ju om ett 27-årigt underbarn… Jag vet inte, men jag tycker inte att så unga ska ha ett så stort ansvar. Det gäller även Mr Frigolit som bara lovar, lovar, lovar… Snacka går ju, men sådana där skulle snart göra oss till ett Grekland! Tror nämligen inte att vi ska kunna ge allt till alla och rädda “hela världen”. Man bör nog ha uppnått en viss mognad för att inse det…
  Centerns slipsnissar tror jag inte på!
  Ja, tur att man kan tycka fast man inget begriper, gäller även mig. :D Varm morgonkram!

 10. Karin sade:

  Det är inte enkelt när ett land som Grekland, som egentligen redan har gått i konkurs, skall få ordning på finanserna och allt vad det innebär för det stackars folket. Att de behöver hjälp är helt klart men HUR, är frågan. Det som är extra besvärligt i sammanhanget är att de själva har levt upp pengarna på ett så motbjudande sätt, de som har styrt och ställt innan.
  Ha en fin dag!

 11. ailas sade:

  Karin: Ja, lite så… helt plötsligt är det andra nationers ansvar att rädda dem. Det värsta är att det finns flera andra nationer som darrar i kulisserna, av skuldbördan och som också vill ha hjälp!
  Kommer skeppet från Bryssel att bära?
  Fin dag till dig också!

 12. Ama de casa sade:

  Det är skrämmande hur Grekland har “skötts”. Hoppas att dom klarar upp det och får näsan ovanför vattenytan och sen jobbar vidare därifrån.
  Dom har ju en verklig guldgruva att ta vara på - turismen.

 13. ailas sade:

  Ama de casa: De måste klara upp detta och det görs enbart genom uppoffringar och hårt arbete. Men som du är inne på, det finns också goda möjligheter!
  Raden av andra länder med stora skulder och andra problem finns dessutom, så denna sjuka måste stoppas. Men vi har överbudspolitiker även i Sverige… alla vill bara ha, ha, ha.