Apr
13

Vårprimörer

skriven av: ailas  kl:21:51, 2012

nass22221Min våryra fortsätter.  :)

Idag har jag nämligen botaniserat i min eminenta nässelgård och såg att vårprimörerna börjat titta fram, trots det ganska skuggiga läget.

Snart måste det bli dags för att testa denna vårdelikatess, tänkte jag. Men, jag får erkänna att jag inte har gjort det så ofta tidigare, så jag tänkte fråga om du har några goda tips att ge mig?

Nässlorna är väl godast när de är riktigt späda?

Jag funderar lite på, om näringsämnena försvinner vid soppkokning och undrar, om man kan nöja sig med förvällning och sedan till och med använda nässlorna i salladen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , I

18 Svar på “Vårprimörer”

 1. dr Feelgood sade:

  Vad trevligt, nässlor är ju ett eminent livsmedel. Jag samlar in nässlor på hösten, rensar och kokar dem i 15 minuter. Sedan fryser jag in dem så att jag har nässlor tills de kommer till våren. De innehåller alla mineraler och vitaminer du behöver, speciellt rika är de på kalcium. 100 gram ger dagsbehovet! Något för kvinnor med kalciumbrist att tänka på. Såg till min stora glädje att den danska livsmedelskedjan IRMA skall börja sälja brännässlor i sina butiker. Ett bra initiativ. Förr hade man nässelgårdar i stor utsträckning, kanske dags att återinföra detta. Detta är brännande aktuellt!

 2. ailas sade:

  dr Feelgood: Brännande var ordet, hehe… det gäller minsann att vara lite försiktig, om man vill slippa det ofrivilliga bruket utvärtes.
  Jag borde kanske samla alla nässlor jag kan hitta nu, för själv tycker jag att det är de späda nässlorna som smakar bäst.
  Frågan är om näringsämnena försvinner vid kokning? Kanske kan man bara förvälla dem lite lätt och till och med ha i salladen?

 3. dr Feelgood sade:

  Ja, jag undrar ibland om 15 minuter är för länge, eller om det räcker med bara förvällning. Man skall dock alltid hälla bort kokvattnet, det innehåller oxalsyra som inte är bra i för stora mängder.

 4. ailas sade:

  dr Feelgood: Tack för denna information! Vi får se, om fler känner sig manade att kommentera i detta ämne. Vore trevligt att veta mer.

 5. Karin sade:

  Dr. Feelgood har redan berättat det mest väsentliga:). Om du plockar de små späda nu så bränner du dig inte, om du plockar dem senare mot augusti, septemberhållet så skall du bara se till att knipsa dem under bladen eller ha handskar på. De är suveräna mineralbomber. Nässelfröna likaså. En av de allra mesta, bästa kulturväxterna vi har. Jag är rädd om mina nässelbestånd. Givetvis kan du göra precis som du tänker om att bara förvälla och lägga i sallad. I all synnerhet nu på våren då de är speciellt spröda och goda. Plockar du dina nässlor kontinuerligt så har du fina små nässlor hela sommaren. De går utmärkt bra att torka också. Så gör jag för det mesta..

  Lycka till och räkna med att du blir en riktig piggelinare och stark som Karl-Alfred om du börjar inta nässla på olika sätt;)

  Kram
  Karin

 6. ailas sade:

  Karin: Tack, Karin för din kommentar! Jag gissade att du kunde det där och nu vet vi också hemligheten med din otroliga energi.
  Kulturväxt låter finfint… Jag ska börja uppskatta min spontanodling lite mer hädanefter.
  Kram tillbaka!

 7. Znogge sade:

  Kanske läge att testa! Fast i sallad vågar jag inte. Det får bli soppa för min del!

  Ha en fin lördag!

 8. Amanda sade:

  Hej, Vilken fin blogg du har!!

  Du borde visa upp den på http://www.kokakola.se
  Det gjorde jag och fick över 2000 nya besökare direkt.
  Och allt är helt gratis.

 9. Britta Johannesson sade:

  I min vilda ungdom gjorde jag sallad på nässlor - nyttigt men kliigt!!!

 10. Pumita sade:

  Jag trodde också att jag yrade när jag drog upp persiennen imorse. Den åkte ner lika snabbt igen. Nu vill jag bara dra täcket över… nej, jag ska väl ut en sväng… på bio kanske. Perfekt bioväder! Eller läsväder. Inte så att jag känner ett behov av att gå ut i det här vädret. Snömodd upp till knäna. Har en dvd hemma också: Oslo 31 augusti. Sägs vara bra.

  Jag har aldrig ätit nässelsoppa men skulle gärna testa. Som barn läkte vi doktor och patient med nässlor. Den enda drog nässelbladen på armarna för att få till vattkoppor eller någon annan hemsk sjukdom och den andra smörjde på och försökte tala lugnande… Pax för att vara doktor! ;)

  Nej, nu ska jag sluta svamla och göra lite nytta. Ha det gott!

 11. Musikanta sade:

  Kanske ska jag ut och titta i kompost(skräp)högen i ett hörn av trädgården. Där brukar det växa nässlor.
  Ha en skön helg! Kram från Ingrid

 12. ailas sade:

  Znogge: Salladen är jag också lite tveksam till, å andra sidan vill jag gärna ha i mig alla nyttigheterna.

 13. ailas sade:

  Amanda: Tack!

 14. ailas sade:

  Britta: Aha, du har testat… Vi får prata om detta sedan. :)

 15. ailas sade:

  Pumita: Här är det jättefint väder, så en promenad är ett måste.
  Uh vilka hemska doktorer ni var… Har aldrig hört talas om så konkreta åkommor när man lekt doktor. Ni var värstbäst eller hur jag nu skulle uttrycka mig.

 16. ailas sade:

  Musikanta: Det finns nog soppingrediens även hos dig.
  Kram tillbaka

 17. margaretha sade:

  De nässlor du inte äter upp kan du röta och behandla som lin, så kan du så småningom väva nettelduk.
  Margaretha

 18. ailas sade:

  Margaretha: Ojdå, det måste jag kolla upp. Helt klart kan jag inte särskilt mycket om nässlor.